|

Vznik naší CM

Počátky cimbálové muziky Rubáš se datují k prosinci 2005. Po velmi dlouhém období, během kterého v kraji pod hradem Buchlovem nepůsobilo žádné folklorní hudební uskupení, přišli s nápadem vytvořit vlastní cimbálovou muziku dva tehdejší členové Folklorního studia Buchlovice: Vít Škubník a Vítězslav Preclík.

Právě tento soubor měl největší zájem na tom, aby vzniklo hudební těleso, jež by tanečníky stabilně doprovázelo. FS Buchlovice totiž spolupracovalo v dřívějších dobách s mnoha cimbálovými muzikami (např. CM Tomáše Zubra, CM Kapka, CM Pozdní sběr a jiné), s žádnou z nich se však nepodařilo společnou činnost udržet nadlouho. Snaha o „vypěstování“ nových muzikantů v buchlovické dětské muzičce Slunovrat také přišla vniveč, neboť v roce 2011 museli její vedoucí, manželé Crlovi, z důvodu časové náročnosti ukončit činnost.

Mezitím se však již formovalo těleso, do jehož čela se postavil primáš Víťa Preclík. Společně se svými kamarády a spolužáky vznikla začátkem roku 2006 cimbálová muzika Rubáš, aby od svého samotného začátku doprovázela FS Buchlovice. Uměleckým vedoucím se stal Ivo Peterka. Pod jeho vedením podnikala muzika své první krůčky a účastnila se různých drobných akcí. O rok později se definitivně stala právoplatnou součástí folklorního dění na Slovácku svou první celovečerní besedou u cimbálu. Od té doby je zvána na rozličné veřejné i soukromé akce a společně se svým mateřským souborem pořádá ročně řadu vystoupení.

Během prvních let bylo osazení CM Rubáš poměrně stabilní. Větší výměnu muzikantů přinesl až právě rozpad dětské muzičky Slunovrat. Zatímco někteří členové Rubáše v této době z časových či rodinných důvodů odcházejí, ve Slunovratu mezitím „dospěli“ budoucí členové a umělečtí vedoucí Rubáše Marek Klučka a Ondřej Šupka. Organizačního vedení se chopil basista Přemysl Lukeštík. Společně s ostatními muzikanty utvořili sestavu, která s drobnými obměnami funguje do dnešních dnů. Výpis všech aktivních členů muziky naleznete v sekci Členové.

Repertoár muziky se skládá převážně z písní typických pro oblast Slovácka a Moravských Kopanic. Zároveň si však také rádi zahrají písně cigánské či ze Slovenska a Maďarska. Pro potřeby některých festivalů, kterých se v minulosti účastnila, natočila muzika několik demonahrávek, ve spolupráci s mikroregionem a Místní akční skupinou Buchlov přispěla též dvěma nahrávkami na regionální CD. Dosavadní vrchol publikační činnosti Rubáše představuje zpěvník Písně a tance z Buchlovic vydaný ve spolupráci s FS Buchlovice, k němuž natočili doprovodné CD s ukázkami jednotlivých písní ve zpěvníku obsažených. V budoucnosti by muzika ráda natočila svou vlastní profilovou desku.

Krom mnoha jiných folklorních akcí se CM Rubáš společně s FS Buchovice či DFS Dolinečka III zúčastnila festivalů ve Strážnici, Svatobořicích-Mistříně, Krumvíři, Starém Hrozenkově, v Plzni, Ostravě, Červeném Kostelci, slovenské Malatiné, maďarské Kalocsi a v rumunském Sighetu Marmatiei. Pravidelně můžete muziku potkat na tradičních buchlovických akcích: na jaře na Dni vína a Písních koseckých, na podzim na hodech s právem a v zimě na vánočním koledování v kostelech.

V roce 2016 oslavila muzika výročí 10 let od založení programem Slovácká Odyssea společně s FS Buchlovice.

© 2010 - 2024 CM Rubáš